EmailTwitterFacebookLinkedIn

Er zijn meer dan 150 prehistorische bezienswaardigheden in de omgeving. De meest bekende is natuurlijk Lascaux II en III, die - hoewel een reproductie - je nog steeds kippenvel geeft. Andere grotten in de Dordogne en de Lot zijn die van Font-de-Gaume en Combarelles in Les Eyzies, Rouffignac en Bara-Bahau (gravures), die van Lacave en Padirac en tal van andere kleinere en/of prehistorische. In het dorp Troglodytique de la Madeleine en in La Roque St-Christophe kun je bijvoorbeeld zien hoe de mensen in de prehistorie leefden.

Het huis ligt centraal in het departement Dordogne, waar veel moois te vinden is. Dit zijn onze favorieten die we van harte aanbevelen:

Kasteel van Castelnaud

Wanneer je het plaatsje Castelnaud-la-Chapelle binnenkomt zie je het prachtige middeleeuwse kasteel gebouwd op een rotspunt, al liggen. Voor een bezoek aan het kasteel rijd je naar boven richting de parkeerplaats, waarna je te voet verder de klim vervolgt naar het kasteel. Het kasteel dat dateert uit de dertiende eeuw is momenteel een museum, waarin veel aspecten van de middeleeuwse oorlogsvoering worden getoond. Je ziet er echte katapulten, zwaarden en harnassen en voor kinderen zijn er binnen en buiten activiteiten georganiseerd. Het panoramische uitzicht vanaf de buitenplaats is een foto waard; je kijkt uit op de vallei van de Dordogne. Een rondleiding buiten met Nederlandse gids is aan te raden, binnenin het kasteel kun je zelf rondkijken. Reken op een bezoek van zo’n drie tot vier uur.

Domme

Domme is een oud stadje met een ommuurde vesting boven op een berg langs de rivier de Dordogne. Vanaf Cénac rijd je omhoog en ben je binnen tien minuten in dit middeleeuwse plaatsje. Om de stad te bereiken moet je door een versterkte poort. Er is een prachtig 180-graden-uitzichtpunt over de rivier en het omringende landschap. Domme heeft het historisch karakter weten te bewaren: o.a. een plein met kerk en een grot die het bezoeken waard is. Daarnaast zijn er vele winkeltjes en restaurants. Een wandeling rondom Domme is zeker aan te raden in de vroege avonduren. Domme is - na Sarlat - de meest populaire plaats in Périgord Noir.

 

Sarlat le Canéda

Op een half uur rijden ligt Sarlat-la-Canéda, de hoofdstad van de streek Périgord Noir, ook wel het bruisende hart van de Dordogne genoemd. Het autovrije centrum geeft het gevoel van een middeleeuwse stad waar je langs historische panden komt en vele leuke winkeltjes kunt bezoeken. Op zaterdag wordt in de zomermaanden door de stad de traditionele markt gehouden. Het Place de la Liberté is een prachtig plein, met vele restaurants waar zomers straatartiesten optreden. In Église Sainte-Marie is een overdekte markt gemaakt, waar lokale producenten hun waar aanbieden. Probeer de auto buiten het centrum te parkeren; rondom de stad zijn voldoende parkeermogelijkheden.

La Roque-Gageac

Gelegen aan de voet van een klif, langs de oevers van de Dordogne, laat het dorp La Roque-Gageac zijn bezoekers kennismaken met zijn steegjes, zijn in de rotsen gehouwen fort, zijn tropische begroeiing en zijn kerkje dat de vallei domineert.

Les Jardins de Marqueyssac

De romantische tuinen van Marqueyssac rond het kasteel doen je geloven dat je in een sprookjeswereld bent beland. De tuinen liggen op een kwartier rijden en zijn de beroemdste van de Dordogne. Het park is aangelegd als een wandelgebied van zes kilometer met kleine paadjes tussen 150.000 stuks buxusstruiken. In juli en augustus is er elke donderdagavond een kaarslichtavond (les Soirées Chandelles) tot middernacht, waarbij de tuinen prachtig verlicht zijn met 2.000 kaarsen. Duiven en pauwen lopen er vrij rond, er is een theesalon en er zijn speelterreinen voor kinderen.

 

Les Milandes

 

Dit prachtige kasteeltje heeft vooral bekendheid gekregen doordat het eens toebehoorde aan Josephine Baker, een musicall-ster uit de Verenigde Staten die met haar bananenjurk furore maakte in de Parijse Music Hall's. In het kasteel is een expositie over Josephine Baker te zien, met tal van kostuums en andere theatervoorwerpen. Verder zijn er regelmatig roofvogels te bewonderen die onder leiding van valkeniers een voorstelling geven van hun vaardigheden. Ook het bouwwerk zelf is het aanzien waard. Vanaf 1489 hebben diverse eigenaren hun esthetische bijdragen aan dit kasteel geleverd: glas in lood, schoorsteenmantels met renaissance beeldhouwwerk, jugendstil-badkamers. Milandes biedt een prachtig uitzicht en is ook een bezoekje waard vanwege de vele andere activiteiten die de huidige eigenaars organiseren (concerten, roofvogelshow).


 

Beynac-et-Cazenac

Het dorp Beynac-et-Cazenac is echt fotogeniek met zijn hooggelegen kasteel dat de Dordogne domineert en met zijn mooie huizen vol bloemen. Een wandeling in dit dorp is een echte betovering! In de zomer ontvangt het dorp de Muzikale Nachten van Beynac; een festival dat kamermuziek brengt.

 

Bergerac

Bergerac ligt voor het grootste deel aan de noordzijde van de rivier de Dordogne, in een streek die wordt gedomineerd door de wijnbouw. Ten oosten van Bergerac ligt de Pécharmant, een wijngebied waar stevige rode wijn vandaan komt, terwijl ten zuiden van de Dordogne de Monbazillac witte zoete wijnen produceert. Daarnaast wordt in Bergerac op belangrijke schaal tabak verhandeld. In het westen grenst het wijngebied van Bergerac aan dat van de Saint-Émilion.

Monpazier

Monpazier ligt tussen de rivieren de Dordogne en de Lot en is een van de mooiste bastide-dorpen in de Périgord. Een blik op de plattegrond van het dorp doet helemaal niet denken aan een middeleeuws dorp. Waar je een organisch opgebouwde nederzetting verwacht met nauwe straatjes en kronkelige steegjes, heersen in Monpazier strakke lijnen en uniformiteit die meer doen denken aan een Romeinse legerplaats. Eigenaardig is ook dat het dorp helemaal niet door Fransen is gesticht maar door een Engelse koning.

Issigeac

Issigeac is een mooi ommuurd middeleeuws stadje waarvan de kern dateert uit de 13e eeuw. In de directe omgeving van Issigeac vindt men echter nog veel oudere resten; Issigeac kent namelijk het grootste aantal megalitische monumenten (bouwwerken met grote stenen, zoals hunebedden, stonehenge) van de Dordogne. Bezoek ook eens de zondagsmarkt, zoals op de foto hiernaast te zien is.

 

De grotten van Maxange

Bij Le Buisson-de-Cadouin aan de Dordogne vlakbij de samenkomst met de Vézère deden medewerkers van de steengroeve Mestreguirol van de familie Caballero in 2000 een betrekkelijk late ‘ontdekking’. Bij toeval legden zij een prachtige druipsteengrot bloot en kwamen er twee nieuwe natuurlijke structuren aan het licht. Bij nader onderzoek bleek het om een heus gangenstelsel te gaan, dat drie jaar later voor het publiek toegankelijk werd onder de naam Les Grottes de Maxange. De grotten trekken jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

 

 

 

Kanoën op de Dordogne

Op je eigen tempo de Dordogne-vallei en de kastelen ontdekken in een kano of kajak is een mooie ervaring die je niet snel zult vergeten. Wij kiezen ervoor om ons door de kanoverhuurder met een busje stroomopwaarts te laten brengen naar de opstapplaats en terug te kanoën waar je auto staat. Op deze manier voorkom je dat je - na een intensieve tocht - moet wachten op het busje dat je weer terugbrengt.

Je kunt bijvoorbeeld opstappen in Carsac en terugvaren naar Cénac. Een andere mooie route is vanaf Cénac naar Saint-Cyprien varen waardoor je de meeste kastelen van dichtbij kunt zien. In dat laatste geval haalt de kanoverhuurder in Cénac je op in Saint-Cyprien.

Gouffre de Padirac

Een van de mooiste grotten is de Gouffre de Padirac, niet ver van Rocamadour, in het departement van de Lot (Occitanië). Bijzondere afdaling met als hoogtepunt als je beneden bent: varen op de ondergrondse rivier! Als je aankomt bij de Gouffre de Padirac tuur je eerst enigszins verbaasd rond. Bij de meeste grotten zie je hoge rotsen bij de ingang, maar hier is op het eerste gezicht niets. De ingang van de grot blijkt niets meer dan een gigantisch gat in de grond van bijna 40 meter doorsnede.